Samhällsvetenskapsprogrammet

Programmet passar dig som vill veta mer om hur både människan och samhället styrs och utvecklas. Utbildningen har ett historiskt såväl som internationellt perspektiv. För att verklighetsanknyta dina studier samarbetar vi med såväl näringsliv som högre utbildningar. Vi har ofta gästföreläsare och vi genomför studiebesök.

Inriktning: Samhällsvetenskap
Inom denna inriktning läser du geografi samt historia, religion och samhällsvetenskap. Du blir väl förberedd för att läsa vidare på de flesta utbildningar inom till exempel humaniora, samhällsvetenskap, ekonomi, juridik och beteendevetenskap. Utöver detta erbjuder vi två programfördjupningar. Antingen väljer du Samhällsvetenskap där du läser mer psykologi, historia, filosofi och en specialiseringskurs inom språk eller samhällsvetenskap. Alternativt så väljer du Global hållbarhet där du förutom mer psykologi och filosofi även läser Politik och hållbar utveckling och internationella relationer.

Inriktning: Beteendevetenskap
Denna inriktning ger dig kunskaper i hur det kommer sig att vi agerar som vi gör. Här flyttar vi fokus från stater och internationell politik till tankesättet hos individer, grupper, organisationer och kulturer. Inriktningen passar dig som är intresserad av ledarskap, kommunikation och människor.

Vår skola är personlig och ligger centralt – i Arken mittemot resecentrum. Vår ambition är att inspirera dig till både bra kunskapsinhämtning och de betyg som krävs för högre utbildningar.

Poängutrymmet för samhällsvetenskapsprogrammet
Gymnasiegemensamma ämnen 1150 poäng
Programgemensamma ämnen 300 poäng
Inriktning: Samhällsvetenskap 450 poäng
Inriktning: Beteendevetenskap 450 poäng
Programfördjupning 300 poäng
Individuella val 200 poäng
Gymnasiearbete 100 poäng